Een van de meest gehoorde dingen is “ik heb geen goede kwaliteit video’s” en “ja maar ik ben altijd alleen!”. Wat mij betreft geen excuse om als ondernemer NIET aan de slag te gaan met video. Er zijn namelijk altijd opties om jezelf te filmen. En die kwaliteit – dat hoeft ook niet zo ingewikkeld te zijn.
Video’s van betere kwaliteit zelf opnemen
Tegenwoordig hoef je echt geen dure camera’s meer aan te schaffen: de meeste telefoons hebben hartstikke goede camera’s. Het enige is dat je op een paar kleine dingetjes moet letten en je video wordt al vele malen beter!
- Maak je lens schoon. Ook tussen het filmen door als je hem weer verplaatst hebt. Ik zit echt ALTIJD met mijn vette vingers aan mijn lens. Daardoor wordt het een wazig en slechter beeld. ZONDE. Dus altijd even voor je begint met filmen je lens schoon maken. Ook als je net als ik tijdens het verplaatsen van je camera per ongeluk tóch weer aan die lens zit. Maak er een gewoonte van om hem iedere keer als je gaat opnemen weer even schoon te vegen.
- Kies het juiste formaat om in te filmen. Wil je de video posten op YouTube dan is horizontaal filmen het beste. Voor video’s op Instagram, Facebook en TikTok is eigenlijk rechtop het meest gebruikte formaat. Als je in het verkeerde formaat filmt ga je kwaliteit verliezen. Ik film eigenlijk alles rechtop!
- Let op je licht. Het aller aller belangrijkste van een goede video is licht. Je telefoon camera is hartstikke goed – maar om in een donkere binnenbak op een donkere dag zonder lampen aan te filmen is voor een professionele camera al vragen om problemen. Dus doe dat je telefoon ook niet aan. Over het algemeen geld bij licht:
- Op een dag met volle zon: kies liever een plek in de schaduw. Het licht is dan minder “hard” waardoor het fijner kijkt. Zorg wel dat je niet op de achtergrond een plek hebt vol in de zon: die wordt helemaal uitbeten of die is goed en jij bent te donker.
- Neem je binnen iets op? Zet dan je telefoon in de buurt van het raam zodat jij naar het raam kijkt – naar waar het licht vandaan komt. En ook hier weer als het volle zon is liever een beetje naar achteren en de schaduw anders ga je knijpen met je ogen.
- Twijfel je? Zet je telefoon eens op een paar plekken neem kort een test filmpje op en kijk dan gelijk terug om te zien waar je het beste op te zien was.
- Probeer je telefoon camera het liefste op ongeveer ooghoogte te zetten. Zo kun je er makkelijk recht in kijken en voelt de persoon zich aangesproken. Als je de camera hoger houd dan je ogen voelt het voor je kijker of ze op je neer kijken,en als je je camera lager houd voelt het alsof jij op hun neer kijkt.
- Wees je bewust van de achtergrond geluiden. In de paarden zijn we meestal buiten of in ieder geval omgevingen met meer geluid. Test even of je telefoon microfoon niet precies vol in de wind staat. Wat ook handig kan zijn is externe microfoontjes bestellen als je niet direct naast je telefoon staat. Ik gebruik de Ulanzi J12 Draadloze smartphone microfoon – die valt qua prijs mee en doet het goed! Maak dus altijd even een kort test filmpje met geluid of je goed te verstaan bent. Ik doe dat ook elke week als ik ga filmen.
- Gebruik geen digitale zoom. Op veel telefoons kun je inzoomen – vaak is dat een digitale zoom functie die vooral je kwaliteit omlaag haalt. Gebruik dat liever gewoon niet. Zet je telefoon wat dichterbij!
- Kies je beste camera. Meestal is de camera met de beste kwaliteit de camera aan de achterkant – dus niet die aan de selfie kant waar je je zelf kunt zien. Ik heb de Flip telefoon van Samsung: en die heeft een handig feature: ik kan op het scherm aan de buiten kant mijzelf tonen. Zo kan ik toch de camera aan de achterkant gebruiken én zien of ik in het scherm sta. Vind je het echt lastig om te gokken hoe je in beeld staat kies dan toch voor de selfie stand – maar kijk niet naar jezelf kijk echt in de camera.
Okay maar ik durf dat helemaal niet
Ik deed laatst een marktonderzoek onder hippische ondernemers en de meeste gaven aan dat ze helemaal niet zo zichtbaar durven zijn. Zelf sta ik ook niet graag voor de camera – ik neem ze op, edit ze snel en gooi ze gauw online en dan hoop ik zie niet meer terug te zien whaha. Weet dat je echt niet alleen bent als je het spannend vind om op video te verschijnen. Probeer een manier te vinden waar je je wel comfortabel bij voelt:
- Misschien helpt het als je in het begin wat verder weg gaat staan tijdens de camera.
- Of dat je gewoon video’s op neemt tijdens een les of consult – en dat je eigenlijk alleen bezig bent met de klant en niet zo zeer met de video. Je kunt het later altijd knippen!
- Of vind je het praten spannend? Je kunt ook eerst alleen dingen laten zien of uitbeelden en met tekst er overheen vertellen wat je wilde doen. Zodat ze je stem niet horen. En misschien alleen je handen of je rug in beeld zien.
- Wat ook kan helpen eerst eens wat video’s in je story’s te plaatsen: die zijn binnen 24 uur weg en voelen daarom iets “veiliger”.
Maar vergeet niet – de magic happens net buiten je comfortzone! Dus als je er écht wat van wilt maken zou ik zeggen, luier aan en gaan. Gewoon doen.
En nee je eerste video is LANG niet zo goed als je 100ste video. Maar je moet ergens beginnen. De eerste keer paardrijden ging ook niet zo goed, toch?
Eerder schreef ik ook een uitgebreider blog de in gaat op de onzekerheid tijdens het filmen.
Maar ik ben altijd alleen
Voor mezelf heb ik ook geen cameravrouw: ik zet mijn telefoon in een statief en ik ga aan de slag, je hebt ze al vanaf een euro of 20. Ik heb er een die net iets groter is dan ik die ik in verschillende hoogtes kan zetten. Zo kan ik hem ook lager zetten om te filmen als ik aan mijn bureau zit. Jij kan hem bijvoorbeeld in een hoek van de bak zetten dat je een goed overzicht hebt van de bak terwijl je les geeft. Of je zet hem vlak bij jou in de buurt zodat je vooral zelf in beeld bent – dan moet je wel goed opletten dat je niet zo snel uit het beeld loopt natuurlijk!
Wat ook handig is om zelf video’s op te nemen is een soort borsttuig: je ziet ze veel voor GoPro’s maar je hebt ze zeker ook voor mobiele telefoons. Je kunt dan opnemen met je handen vrij, en je stem blijft goed dichtbij! En je telefoon ziet zo’n beetje wat jij ziet. Handig dus om direct te laten zien wat je doet en gelijk te vertellen. Als je hem gewoon aanzet tijdens uitleg stukken van je les of consults doe je een heleboel vliegen in een klap: je kunt de klant de video sturen dat ze de uitleg nog eens terug kunnen luisteren én jij kunt hem gebruiken voor je socials!
Ik zie ook mensen een soort siliconen zuignapjes gebruiken: door die op de achterkant van je telefoon te doen en dan bijvoorbeeld op de spiegel te plakken – ik zou er zelf een beetje zenuwachtig van worden of het wel blijft plakken :o).
Je hebt ook mini statieven in een soort gorilla pod achtige versie: pootjes die uit bolletjes bestaan die je alle kanten op kan buigen zodat je je telefoon bijvoorbeeld om een bakrand heen kan klemmen en dat ie daar blijft staan.
Ik gebruik ook nog wel eens mijn statief die ik vast kan klemmen aan mijn bureau: die zou je ook op stal ergens kunnen klemmen om te filmen! Hij staat nu vast achter mijn laptop dat ik gelijk mijn telefoon daarin kan klikken en kan opnemen achter mijn bureau.
Als je geld over hebt dan kan je een Pixem robot aan schaffen, zijn slecht verkrijgbaar in Nederland – en die dingen zijn écht best wel prijzig! Maar ze schijnen je wel goed te volgen ook tijdens het rijden. Wie weet kun je een mooe deal vinden via Marktplaats!
Gewoon filmen en later knippen en plakken
Je kunt er voor kiezen om een video voor te bereiden en uit te schrijven maar je kunt ook gewoon simpel dat ding aan zetten tijdens een les of consult. En gewoon filmen wat er gebeurt. Dan kun je later daar weer goede stukjes uit knippen!
Als je dingen eruit gaat halen dan geeft het niet dat je ergens midden in begint – sterker nog de scrollers denken dan misschien juist we “he? waar gaat dit over?” en gaan hem daardoor juist bekijken. Maak de video kort en bondig, probeer elke 3-4 seconden te knippen zodat het beeld even veranderd. Dat houdt de aandacht van je kijker erbij.
Editten van telefoon video’s doe ik eigenlijk altijd met de gratis app CapCut – heel simpel én je kan makkelijk automatische ondertitels laten genereren. En gooi je perfectionisme aan de kant ook met editten. Gewoon posten, als er een fout in zit heb je alleen maar meer kans dat mensen gaan reageren – en dat zorgt weer voor meer bereik voor jou. En het scheelt je tijd met 30499202 keer je video na kijken en toch weer aanpassen.
Sfeershots maken
Om het spannender te maken kun je ook wat sfeershots maken met je telefoon. Korte beelden die je tussen je video’s door kan gebruiken – waar je al dan niet je stem nog overheen zet.
Door bijvoorbeeld je telefoon achter een doorkijkje te zetten: door tralies van een stal, door een stal luikje, door een hek, langs een pilaar of misschien wel door een raampje.
Een close-up te filmen van iets of misschien een timelapse (dus bijvoorbeeld 5 minuten consult die hij in 10 seconden laat terug zien). Of een shot van de paarden lekker vrij in de paddock of wei. Een stukje film van een wegstappen paard, of misschien wel je zadelbus waar je de deur van opent of sluit!
Probeer gewoon wat, zet eens wat video’s online en check welke deden het beter en waarom was dat? Was het het onderwerp, was het de plek, waren het de sfeershots? En probeer het te reproduceren! En zo wordt je steeds beter 🙂