Ik gebruik ChatGPT bijna dagelijks. En ik zie overal aan de lopende band artikelen en zelfs cursussen rond ChatGPT. Het is echt een superhandige tool die je makkelijk en ook gratis kan helpen. Maar precies omdat hij bijna alles kan, weten mensen vaak niet precies wat ze er nou mee moeten. Dus deze week neem ik je mee in wat je wel en vooral wat je NIET moet doen met ChatGPT.
Laat hem je helpen brainstormen
ChatGPT is een perfecte brainstormpartner. Hij kan je vooral helpen denken en andere invalshoeken verzinnen. Superhandig wanneer je te weinig inspiratie hebt, of wanneer je vastzit met iets wat je wilt vertellen maar niet weet hoe.
Je kunt hem open vragen stellen, hem vragen jou vragen te stellen. Of gewoon je ideeen bij hem spuien en hem vragen om feedback.
Laat hem je helpen om je doelgroep vast te stellen & te begrijpen
In het begin is het belangrijk om te weten wie je (hoofd)doelgroep is en wat hun problemen zijn. Door hiermee aan de slag te gaan met ChatGPT kun je dit ook makkelijker helder krijgen. Hij kan je concrete vragen stellen om over na te denken, als je het antwoord niet weet kun je dat gerust ook zeggen dan denkt ie verder met je mee.
Laat hem vooral ook even je doelgroep en de problemen samenvatten: dat kun je dan, zodra je hem vraagt content te maken, weer makkelijk invoegen zodat hij weet waar hij zich op moet focussen.
Laat hem je helpen blogonderwerpen verzinnen
Ik begin mijn woensdagochtend meestal hiermee: ik heb een idee welke richting ik op wil die dag met mijn content, en dan laat ik hem gewoon 20 verschillende onderwerpen verzinnen. En daar zit vaak wel iets tussen waarvan ik denk: daar kan ik wat mee! Begin weer met mijn doelgroep (of ik zeg: check mijn website) en zeg dan welke kant ik op denk.
Ik laat hem vaak een heleboel onderwerpen in 1 keer verzinnen en dan pik ik daar gewoon uit wat bij mij past. Je kunt hem daarna ook nog tips vragen wat je in de artikelen zou kunnen schrijven, vraag hem om een opzet, tussenkopjes e.d. zodat je een startpunt hebt.
Laat hem social media posts maken uit eerdere blogs
Dit doe ik vaak: ik gooi mijn eerder geschreven blog erin, en ik laat hem daar verschillende posts uit halen. Ik laat hem zelfs videoscripts schrijven voor mijn video’s, zodat ik uit één blog meerdere stukken content kan halen zonder dat ik daar lang over na hoef te denken. Ik geef hem daarbij wel altijd aan dat hij mijn schrijfstijl en tone of voice aan moet houden.
Je kunt hem ook vragen om af te wisselen in soorten content die hij uit je blog haalt, van inspiratie en tips naar polls of vragen aan je volgers. Je kunt hem zelfs vragen je te helpen om je content planning te maken! Bijvoorbeeld door hem te vertellen dat je 3 posts per week wilt met elke dinsdag onderwerp a, elke donderdag onderwerp b en elke zondag onderwerp c. En dan voor 6 weken vooruit. Kind kan de was doen!
Spelfouten eruit halen en teksten verbeteren
Persoonlijk lees ik meestal over de spelfouten heen, maar sommige mensen en vooral de zoekmachines vinden het vaak niet getuigen van goede kwaliteit als je teksten vol staan met spelfouten. Dus ik probeer vaak mijn teksten wel nog even door ChatGPT te halen om de spelfouten eruit te halen. Zeker voor websites die hoger in Google willen komen, is dit aan te raden, want het is nog altijd een belangrijke indicatie hoe waardevol en belangrijk een stuk content is.
Doe dit vooral NIET met ChatGPT
Het belangrijkste is dat je ChatGPT als inspiratie gebruikt en vooral niet de content 1 op 1 overneemt. Hij gaat nooit precies jou nabootsen, hoe goed AI op dit moment ook is – alle teksten zijn makkelijk door tools te herkennen als AI-gegenereerde teksten. Ik gebruik het dus echt alleen als inspiratie, tips, andere invalshoeken e.d., niet om content 1 op 1 over te nemen.
Zelfs als hij uit mijn blogs content haalt of scripts schrijft, merk ik dat het nog niet 100% is zoals ik het zou doen. Maar het helpt me wel de goede richting op en het kost me zo veel minder tijd!
Weet dat AI het ook best regelmatig fout heeft, dus ga er niet vanuit dat wat hij zegt ook echt waar is; dubbelcheck belangrijke dingen dus altijd zelf wanneer je hem om specifieke feiten en dingen vraagt. Ga ervan uit dat de kennis en feiten vooral uit JOU moeten komen en niet vanuit hem.
Blijf vooral je unieke zelf – dat is namelijk wat gaat zorgen voor klanten. Als iedereen hetzelfde gaat doen omdat ze dezelfde tool gebruiken, dan val je natuurlijk niet meer op en wordt het helemaal niets.
Ontvang GRATIS 20 ChatGPT prompts
Ik heb speciaal voor jou als kleine ondernemer in de paardensport 20 praktische ChatGPT prompts uitgeschreven die je kan gebruiken om tijd te besparen en ChatGPT voor je te laten werken! Als je hier je e-mailadres achter laat krijg je ze direct in je mailbox en kun je vandaag nog aan de slag!