Online zie je vooral van iedereen alles wat lukt en wat goed gaat. Hoe blij en gelukkig ze zijn. Hoe goed alles gaat in hun leven. Als je dan jouw ellende gaat vergelijken met hun positieve dingen dan voelt het natuurlijk alsof je zelf een dikke mislukkeling bent. Ruim 90% van de (hippische) ondernemers worstelt wel eens met twijfel en onzekerheid in hun business. Wat een hoog percentage he?
Waar komt onzekerheid vandaan?
Onzekerheid is eigenlijk een vorm van angst: angst om te falen. Angst dat anderen er iets van vinden. Angst dat je niet goed genoeg bent. Angst om fouten te maken. Angst om afgewezen of uitgelachen te worden. Onzekerheid is vooral een resultaat van je eigen gedachten, dus van wat je zelf denkt.
Een paar leuke weetjes over onzekerheid:
- Iedereen ervaart onzekerheid: En dat is echt zo – ik kijk veel documentaires en kijk graag naar verhalen achter dingen en ook daaruit blijkt keer op keer. Groot of klein, bekend of onbekend, iedereen ervaart diverse vormen van onzekerheid in zijn of haar leven. Ik moet er elke week ook weer overheen stappen – vooral als ik video’s ga opnemen. Verschrikkelijk vind ik het. Maar ik doe het toch, ik laat mijn gedachten niet winnen.
- Onzekerheid kan positief zijn: Het klinkt vaak alleen maar negatief maar het geeft soms ook aan waar je misschien gewoon nog verder in moet ontwikkelen. Het is alleen niet realistisch om te verwachten als je net van een opleiding komt dat je alles helemaal weet en kan. Het is net zoals met autorijden: je leert pas autorijden als je je rijbewijs hebt en kilometers gaat maken. Laat je onzekerheid je niet tegenhouden maar juist inspireren om meer kilometers te maken op dat vlak. Over mijn eerste video’s dacht ik veel meer na en kostte het me veel meer tijd. Nu zet ik dat ding gewoon aan en ga ik.
- Vergelijking leidt tot meer onzekerheid: Dit is denk ik een van de belangrijkste oorzaken van onzekerheid in deze tijd. Precies waarom ik het daar in het begin ook al over had: we vergelijken onze ellende met alle positieve dingen van anderen die je online ziet. En we vergelijken onszelf graag met mensen die misschien al 5 jaar langer de tijd hebben gehad om kilometers te maken ten opzichte van ons. Totaal onrealistisch. Er zijn altijd mensen die meer weten dan jij, maar ook mensen die minder weten dan jij. Maar ook dan nog, voor het ene paard is dit een oplossing en voor de andere juist een hele andere – ondanks dat jullie misschien wel precies hetzelfde werk doen kan jullie oplossing totaal anders worden door jullie, visie, inzicht en gevoel.
- Perfectionisme vergroot onzekerheid: Ohh dit is zo’n punt wat ik veel zie. Die perfectionisme kan je zo in de weg zitten. Het kan er voor zorgen dat je 339392 uur bezig bent met 1 filmpje. Of iets niet durft te posten. Bang dat er een foutje in zit. En ik moet zeggen dat ik dingen wel makkelijk post maar als iemand me wijst op een foutje krijg ik het toch altijd eerst even goed warm :o). Maar ook hier weer: fouten maken is heel menselijk. En het kan zelfs zorgen voor meer bereik als je een foutje hebt in een social post: mensen gaan er dan meer op reageren.
In 4 stappen omgaan met onzekerheid
- Bewustwording is in ieder geval stap 1: wordt je bewust op welke momenten je onzeker bent.
- Onderzoek waarom je precies onzeker bent. Is het omdat je eerder kritiek heb gehad? Of zit het compleet tussen je oren en heb je gewoon 30 scenarios bedacht die mogelijk plaats kunnen vinden?
- Weet dat 85% van de dingen waar we ons zorgen over maken helemaal nooit gaan gebeuren! Dat is een hoog percentage he? Zo zonde dus van al je hersencapaciteit om die hier aan te verspillen.
- Ga het omdenken! Ik ben fan van het hele omdenken principe (ze hebben trouwens ook een leuke podcast). In plaats van “wat als Els er wat van vind” denk liever “Wat als ik hier 1 iemand verder mee kan helpen”. Stel je voor dat die iemand op het punt staat om het op te geven, zijn of haar paard te verkopen, of misschien wel in te moeten laten slapen. Stel dat je DIE persoon kan helpen met wat jij doet. Dan maakt het toch niet meer uit wat Els er van vind?
Doelen en onzekerheid
Doelen kunnen ook makkelijk onzekerheid in de hand werken. Het is enorm goed om vooral wel doelen te stellen maar je moet daarbij wel een paar dingen in acht houden:
- Het mogen zeker wel GROTE doelen zijn. Waar je misschien een beetje zenuwachtig van wordt als je het uitspreekt. Denk aan Joost Klein die al jaren roept dat hij naar het songfestival wilt: het heeft even geduurd maar het is hem wel gelukt!
- Zorg dat je onder je grote doelen kleine doelen stelt die stuk voor stuk haalbaar zijn. Want al die kleine stapjes gaan zorgen voor het grote resultaat. Als je alleen het grote doel op schrijft zonder de kleine stapjes er naar toe dan is de kans groot dat het je niet gaat lukken. En daar kom je dan pas tegen het einde van het jaar eigenlijk achter.
- Duik niet in een slachtoffer rol “het gaat me nooit meer lukken” maar ga er écht voor. Stel dat je NU geld nodig had omdat je anders vannacht op straat moest slapen, hoe ging je het dan oplossen? Ga met DIE spirit aan de slag om je doelen te halen.
Wees bewust van wat je WEL kan
De belangrijkste tip is bewuster bezig te zijn met wat je WEL kan. Wat WEL goed gaat. Waar je goed in bent. En het vieren en delen van je successen. Die dingen zorgen er voor dat je trots bent op je zelf en meer vertrouwen krijgt – waardoor je onzekerheid weer wegsmelt en het je niet tegenhoud om je bedrijf te laten groeien en bloeien!
Ik heb bij mijn bureau een bord hangen met allemaal quotes die mij aanspreken zodat ik in de actie modus blijf, niet te veel in de onzekerheid en twijfel blijf hangen. Maar misschien werkt het voor jou beter om elke dag een paar dingen op te schrijven die heel goed gingen. Of plan je elke week een call met een vriendin of business buddy om even door te spreken met elkaar wat goeie dingen waren deze week, welke complimenten je hebt gehad en hoe je mensen hebt geholpen.