Stel je hebt een probleem tijdens het rijden: het lukt maar niet om je handen goed stil te houden. Veel ruiters zullen dan naar hun telefoon grijpen en gaan Googlen om te zien of iemand nog zinnige tips heeft. Want ja die instructeur staat niet altijd naast hun en ze zijn niet overtuig van dat hun stalgenootjes het antwoord hebben.
Als iemand gaat Googlen komen ze op websites terecht die uitleg geven over het probleem en vooral hoe ze het kunnen oplossen. Meestal in de vorm van een blog. Er worden nog altijd meer dan 100.000 (!) zoekopdrachten) PER SECONDE verwerkt door Google. Ik denk dat het dus zeker heel nuttig is om blogs te schrijven als instructeur. Of je nou dressuurles, springles, grondwerkles of een andere soort les geeft. Ik ga je in dit blog helpen met wat onderwerpen die je misschien zou kunnen aanpakken, ik geef je hopelijk wat inspiratie om weer aan de slag te gaan!
Onderwerpen om over te bloggen als dressuurinstructeur
Dressuur is de basis van alles, dat weten jij en ik. Maar jij en ik weten ook dat veel mensen de dressuur eigenlijk een beetje saaaaai vinden. Terwijl dat – als je het begrijpt – helemaal niet zo hoeft te zijn! Probeer altijd onderwerpen te kiezen die dicht bij jou passen en waar jij vooral ervaring mee hebt en nog liever een eigen manier, visie of mening over hebt.
Een aantal ideeen:
- Mijn benen wiebelen alle kanten op
- Ik kan mijn handen niet stil houden
- Mijn paard ontspant niet
- Mijn paard geeft niet na
- Het wijken lukt niet
- De jury schrijft “Meer impuls in de draf”
- De jury schrijft “Zorg voor meer losgelatenheid in de overgangen”
- Hoe een vloeiende overgang rijden
- Halthouden lukt niet netjes
- Mijn paard loopt scheef
Voor alle onderwerpen geld dat er veel oorzaken aan tengrondslag kunnen liggen, en veel zijn natuurlijk niet zo even op te lossen door wat lettertjes maar je kunt wel een aanzet geven zodat ze er over na kunnen denken en alvast wat dingen kunnen proberen voor ze met jou een afspraak maken!
Je kunt in de blogs een of meerdere oefeningen delen die ze thuis kunnen uitproberen maar leg ook vooral uit waar het weg komt en gebruik voorbeelden die ze begrijpen.
Onderwerpen om over te bloggen als springinstructeur
Springen vinden veel mensen al een stuk leuker maar ik zie ook veel dat mensen denken als ze 1 hindernis van 1.10m kunnen springen ze makkelijk wel even een parcourtje af kunnen leggen :-).
Een aantal ideeën waar je als springinstructeur over kunt schrijven:
- Ik zie mijn afstand niet
- Dubbels gaan vaak fout op wedstrijd
- Mijn paard trekt te hard aan op de hindernis
- Angst tijdens het springen
- Thuis lukt het springen wel, op wedstrijd altijd balken
- Hoe rijd ik een foutloze barrage?
- Hoe land ik in de juiste galop na de sprong?
- In-uitje springen zonder fouten
- Paard wordt sterk tijdens springen
- Hoe hoog kan mijn paard springen?
- Mijn paard weigert vaak voor een sprong
Ook voor jullie geldt natuurlijk: het is vaak niet allemaal in een blog op te lossen. Maar je kunt ze richtlijnen geven, oefeningen en vooral inzichten! Iedere instructeur is anders en heeft zijn of haar eigen visie. Deel die ook vooral.
Onderwerpen om over te bloggen als grondwerkinstructeur
Er zijn nog veel te weinig ruiters bezig met grondwerken als je het mij vraagt. Zeker wanneer je een onzekere ruiter of een onzeker paard hebt kan dit zoveel waarde geven – maar dat hoef ik jou vast niet uit te leggen! Voor jou is het zaak om meer bewustwording te creëren waar grondwerk allemaal mee kan helpen.
- Wat zijn de symptomen van een onzeker/angstig paard?
- Ik ben bang voor mijn paard
- Mijn paard loopt door mij heen
- Mijn paard luistert niet
- Balans paard verbeteren
- Hoe maak ik de achterhand van mijn paard sterker?
- Hoe help ik mijn paard ontspannen?
- Mijn paard wil de trailer niet op
- Ik krijg het halster niet om bij mijn paard
- Mijn paard laat zich niet vangen op de wei
Jij kan vast zo nog veel meer problemen verzinnen waar je over kunt schrijven toch? Er zijn vast specifieke problemen die jij veel tegen komt waar je over kan schrijven. En natuurlijk kan je alles niet via wat lettertjes oplossen maar je kunt zo wel laten zien welke kennis je in huis hebt en meer mensen bewust maken van wat je met grondwerk allemaal kunt oplossen!
Onderwerpen om over te bloggen als houding en zit instructeur
Ik zeg heel vaak: het probleem zit onder de cap. De paarden proberen vaak zo goed mogelijk te begrijpen en te doen wat we van ze vragen. Alleen wij zijn helaas niet altijd zo bewust van wat we zelf voor signalen geven en hoe scheef we zelf zijn. Affijn, als jij houding en zitlessen geeft dan weet je dat natuurlijk nog beter dan dat ik dat weet.
Waar zou jij nou over kunnen bloggen? Je grootste probleem is waarschijnlijk dat de meeste mensen zich niet realiseren dat het probleem bij hun zelf vandaan komt. Dus we moeten terug naar de problemen waar zij tegen aanlopen door een verkeerde houding/zit. Bijvoorbeeld:
- Mijn paard hangt te veel aan de teugels
- Mijn paard gaat vaak veel te hard en ik heb geen controle
- Mijn paard slingert vaak op de a-c-lijn
- Het wijken lukt me niet, terwijl mijn paard het wel al kan
- Mijn paard begrijpt mijn hulpen niet
- Ik ben bang dat ik van mijn paard val
In sommige gevallen weten mensen wel al dat er iets aan hun houding is bijvoorbeeld:
- Hoe voorkom ik de stoelzit?
- Het sturen op de zit lukt me (nog) niet
- Hoe kan ik beter rechtop zitten?
- Hoe krijg ik een stillere zit?
- Hoe houd ik mijn benen stiller?
- Hoe blijf je zitten in galop?
In sommige gevallen kan een oorzaak natuurlijk ook zitten in een slecht passend zadel of gebrekkige gewone lessen – en je kunt het ook niet allemaal oplossen met 1 blogje maar je kunt zo wel meer kennis en inzichten delen.
Meer leren over bloggen?
Eerder schreef ik al “Hoe schrijf je een goed blog voor je bedrijf?” waarin ik uitleg wanneer een blog goed is ik geef je tips over hoe je hem precies moet opmaken zodat de zoekmachines hem ook kunnen vinden.
In het blog “Hoe kom je er achter waar mensen op zoeken” laat ik je verschillende manieren zien om te leren achterhalen waar mensen nou op zoeken in Google zodat je dat kunt hergebruiken.
KANS GEMIST: Vanaf 7 maart 2023 start een leuke GRATIS challenge waarin ik je gratis help om te bloggen voor je bedrijf. Doe je mee?